K3NG – CW memory-keyer met CW-decoder

Een artikel van Cor Struyk PA0GTB (Electron juli 2019)

Het afgelopen jaar ben ik door vele radio-amateurs benaderd met de vraag of er naast de eerder gepubliceerde aparte CW-decoders en de CW-keyboard-keyer, ook iets gecombineerd zou kunnen worden. Welnu, dat was iets waar ik zelf ook al langer naar uitkeek: een goed ontwerp met ‘alles in een’, voldoende gedocumenteerd en geschikt voor nabouw.

Al langer ben ik bezig geweest informatie te verzamelen van het CW-keyerontwerp van K3NG. Daar zijn diverse varianten van te vinden op basis van een Arduino Nano of een rduino Mega 2560.
Veel ontwerpen gaan echter alleen uit van een CW-keyer zonder aandacht te schenken aan de CW-decoder. De meeste ontwerpen op basis van een Arduino Mega 2560 zijn ook gebaseerd op het principe van een extra shield met knoppen en aansluitingen voor een normale morsesleutel en/of paddles. Vaak is er dan nog wel een PS/2-keyboardaansluiting aanwezig om de instellingen en geheugens in te stellen of om CW te verzenden.

K3NG

Het K3NG zelfbouw-ontwerp van Kees K5BCQ Eind 2018 viel mijn oog op het concept ‘Big CW Keyer K3NG’ van Kees K5BCQ, die een zelfbouwproject ontwikkelde op basis van het K3NG memory-keyerprincipe maar dan met alle mogelijke opties ingebouwd. Het basisontwerp van K3NG bestaat
uit een CW-keyer gebaseerd op een Arduino. Het is een heel flexibel opgezet ontwerp met veel opties dat echt kan concurreren met vergelijkbare commercieel verkrijgbare producten. Omdat het Open Source is, kan het volledig op de individuele wensen van gebruikers worden afgestemd. Kees K5BCQ ontwierp voor het totaalconcept, met alle mogelijke
opties, een dubbelzijdige printplaat waarop alle onderdelen, inclusief de Arduino microcontroller en een keuze uit diverse afmetingen displays, is voorzien. Ik had het geluk dat ik een van zijn betatesters was! Ik heb twee versies van het totaalconcept gebouwd, met nu dit definitieve ontwerp als eindresultaat.

Knutselproject

Dit is een knutselproject van de VERON afdeling Wageningen en de VRZA afdeling Zuid-Veluwe.

Download de beschrijving van het knutselproject hier en ook de beschrijving van K3NG