FT5000

14 oktober 2014 – Lezing Help welke transceiver moet ik kiezen? door Mans PA0MBJ

Help welke transceiver moet ik kiezen?

De lezing van Mans Jansen PA0MBJ “Help welke transceiver moet ik kiezen?” werd door een recordaantal van 42 amateurs bezocht. Na een uitleg voor welke banden (HF/VHF/UHF), in welke modes en met wat voor doel (contest, mobiel of ragchew) je de transceiver wilt gebruiken ging Mans van start met een uitleg over de ontvanger technologie. Aan de orde kwamen hoge en lage middenfrequenties en het belang en de gevaren van de mixer.

In de jaren 1955 tot 1985 was een middenfrequentie op 9MHz populair en de jaren hierna een hoge middenfrequentie op 64MHz. De laatste jaren is er weer een tendens om terug te keren naar een lage middenfrequentie op 9MHz. De techniek van filters (veel steiler en smaller) en van mixers is dermate voortuit gegaan dat een lage middenfrequentie meer de voorkeur heeft bij high-end transceivers. Verder aan de orde kwamen “roofing filters”, DSP, “noise floor” en reciprocal mixing. Aan de zendzijde is de spectrale reinheid een van de belangrijkste eigenschappen.
Zowel de ARRL in het blad QST als Rob Sherwood voelen transceivers aan de tand en publiceren hun test resultaten, maar hoe moeten we deze resultaten beoordelen? Mans geeft uitleg over de meetmethode, wat er wordt gemeten en het belang van de meting. Een van de belangrijkste metingen is de “3rd order dynamic range” bij 2kHz of 20kHz. Deze range (in dB) geeft de verwerking van het zwakste- en sterkste signaal aan dat tegelijkertijd kan worden verwerkt. In het verleden werd er alleen met 20kHz getest, maar de mooie testresultaten van transceivers op 20kHz vallen tegen indien er met 2kHz wordt getest. Verder kunnen voorversterkers beter worden uitgeschakeld op de lage banden. Ook het belang van de verzwakker werd verklaard, 6dB verzwakking geeft 18dB verzwakking op ongewenste mengproducten op drukke (lage) banden.
Met de heldere uitleg van Mans kunnen we nu zelf de meetresultaten in de overzichten van QST en Rob Sherwood beter begrijpen. Al met al een zeer leerzame avond.

 

Lezing Mans

Fred PA0FVH