9 november 2021 – Lezing gebruik van ferriet in baluns door Wim PA3DJS

lezing ferrietOp dinsdag 9 november hebben we weer een lezing gepland. Hoog tijd na alle maanden met COVID beperkingen.

Het onderwerp is: Het gebruik van ferriet materiaal in baluntransformatoren.

Wim Telkamp, PA3DJS

Een interessant onderwerp voor iedere amateur die met antennes knutselt. De lezing wordt gegeven door Wim Telkamp, PA3DJS die hier beroepshalve heel veel ervaring mee heeft.

Website: TeTech

Balun

In de telecommunicatietechniek komt het vaak voor dat een ongebalanceerde bron aan een gebalanceerde belasting is gekoppeld of omgekeerd. Denk aan het koppelen van een dipool aan een coaxiale kabel of het aansturen van een gebalanceerde RF versterker of mixer vanuit een ongebalanceerde bron. Doet men dit niet, dan zal de coaxiale voedingslijn gaan stralen, of storing oppikken “via de mantel”.
De component die daarvoor kunt gebruiken, heet in de volksmond “balun (transformer)”. Het woord “Balun” is afkomstig van de woorden ”balanced” en “unbalanced”. Het komt ook voor dat een ongebalanceerde bron aan een belasting gekoppeld wordt welke niet ongebalanceerd is, maar ook niet gebalanceerd is. De component die daarvoor prima te gebruiken is, is de “unun” (unbalanced to (partly) unbalanced), “common mode choke”, “Line isolator” of “common mode suppressor”.

Unun

Met de UNUN kan men ook RF ground loops onderbreken. Het onderbreken van
ground loops heeft tot gevolg dat de Common Mode stroom afneemt. Dit vermindert
de kans op het binnendringen van ongewenste signalen van buitenaf.

Het type balun en unun vallen in de categorie “Transmission Line Transformers”. De “Transmission Line Transformer” is een type transformator dat geen galvanische scheiding bezit, doch wel een bijzonder
breedbandig HF gedrag vertoont en relatief eenvoudig te maken is.

Corona toegangsbewijs

Omdat we gebruik maken van een kantine met bar zijn we genoodzaakt om een Corona toegangsbewijs of QR-code aan onze leden te vragen bij binnenkomst.