Kant en klaar gebouwde QRM-killers en actieve antennes beschikbaar!

Voor de Rosmalense vlooienmarkt hadden we als lokale afdelingen van VERON en VRZA een aantal QRM-killers en actieve antennes gebouwd om zo de clubkassen wat meer vet op de botten te geven. Omdat de vlooienmarkt niet door is gegaan kunnen we nu deze mooie en zorgvuldig geteste apparaten online aanbieden.

 

QRM-killersUitleg en beschrijving door Mans PA0MBJ van het X-phase QRM killer storingsonderdrukker project. Dit is een knutselproject van de VERON afdeling Wageningen en de VRZA afdeling Zuid-Veluwe. Print ontwerp door Mans Jansen PA0MBJ

Oorspronkelijk ontwikkeld door G4WMX en GW3DIX, later verbeterd door DK9NL. Laatste doorontwikkelde versie van DG0KW (huidige schema).

Meer informatie over de X-phase QRM killer storingsonderdrukker

Actieve antenne

Actieve antenneDe actieve antenne is een knutselproject van de VERON afdeling Wageningen en de VRZA afdeling Zuid-Veluwe. Mans PA0MBJ heeft een variatie gemaakt op het ontwerp van DL4ZAO, welk afstamt van het oerontwerp van Roelof Bakker PA0RDT.

E-veld

Een actieve antenne is een antenne geschikt voor alleen ontvangst. De antenne gebruikt een metalen plaatje of een spriet (whip) als  antenne, die veel korter is dan de golflengte van de te ontvangen signalen. De zeer korte antenne pikt signalen op d.m.v. capacitieve koppeling met de elektrische component (E-veld) van het elektromagnetisch veld. Het E-veld wekt een potentiaalverschil op tussen het antenneplaatje en de geaarde mast 0f mantel van de coax kabel. Dit hoog-Ohmige  potentiaalverschil gaat naar de source volger (FET).

Toepassingen

Een actieve antenne is goede hulp-antenne voor het X-phase QRM killer project. Als ontvangst antenne indien het niet mogelijk is een dipool antenne weg te spannen voor de lage banden. Ook is een dergelijke  antenne (MiniWhip) in gebruik bij de WebSDR van de Universiteit Twente.

BIAS-TEE

BiasTDe benodigde voedingsspanning van 12V (minimaal 150mA) wordt via de coaxkabel aangeleverd. Het BIAS-TEE printje zorgt voor voeding via de coaxkabel naar de actieve antenne. Ook zorgt dit printje voor ontkoppeling van de voedingsspanning op de coaxkabel naar de transceiver of ontvanger.

Meer informatie over deze actieve antenne

 

Prijzen en verzending

Update: 21 augustus 2023

De QRM-killer kost 65 Euro.

De actieve antenne inclusief de in een kastje gebouwde bias-tee voedingsunit bieden we aan voor 62 euro.

De prijzen zijn exclusief verzendkosten. De voorraad is beperkt! Ook de bouwkitjes voor deze apparaten zijn nog steeds beschikbaar.

Voor nadere inlichtingen: Mans Jansen PA0MBJ PA0MBJ@veron.nl