8 november 2016 – Lezing WSPR door Mans PA0MBJ

W5OLF WSPR kit

De clubavond van november stond in het teken van WSPR. Mans PA0MBJ gaf een lezing over de werking en het gebruik van WSPR. Tijdens de uitleg van Mans was er ook een live WSPR station opgesteld, zodat we na de lezing konden zien waar het signaal was geregistreerd.

In het theoretische deel ging Mans in op het door Joe Taylor K1JT ontwikkelde programma, de mode MEPT-JT, de forward error correction, de 4-FSK modulatie en dat alles binnen een bandje van 200Hz om signalen van -27dB te kunnen detecteren. Om zelf met WSPR aan de slag te gaan liet Mans ons voorbeelden zien van WSPR software op de PC gekoppeld aan de transceiver tot bouwkitjes waarmee als stand-alone zendertje het WSPR signaal kan worden uitgezonden. Mans heeft ook een printje ontworpen van een basis interface (audio en PTT) waarmee je de PC aan de transceiver kunt koppelen. Inmiddels is het printje (professionele kwaliteit, doorgemetalliseerd en met soldeermasker) beschikbaar voor de liefhebbers tegen de kostprijs van 7 Euro in onbestukte vorm (zelf SMD componenten plaatsen). Een onderdelenpakket is beschikbaar voor 11 euro. De compleet gemonteerde print is verkrijgbaar voor 20 euro. Schema, componentenopstelling en bouwaanwijzingen worden meegeleverd.
Met WSPR heb je een mooi middel in handen om de propagatie op de HF banden te checken en je antenne op effectiviteit te controleren, zoals Mans in zijn lezing liet zien.

WSPR interface van PA0MBJ

 

Lezing van Mans PA0MBJ

 

 

Beschrijving van het printje

 

Fred PA0FVH