Welkom bij VERON afdeling Wageningen A43

  • QRM killer

De VERON is een landelijke vereniging van radioamateurs en van luisteramateurs. De afdeling Wageningen is opgericht op 21 oktober 1945. Daarmee behoort de afdeling tot de oudste lokale afdelingen in Nederland.

QRM killer (QRM eliminator) building kit other projects (antenna current indictor, active antenna) menu “Projecten”

Lees meer >

13 september 2022

Kant en klaar gebouwde QRM-killers en actieve antennes beschikbaar!

Voor de Rosmalense vlooienmarkt hadden we als lokale afdelingen van VERON en VRZA een aantal QRM-killers en actieve antennes gebouwd om zo de clubkassen wat meer vet op de botten te geven. Omdat de vlooienmarkt niet door is gegaan kunnen we nu deze mooie en zorgvuldig geteste apparaten online aanbieden.

 

Lees meer

Koninklijke onderscheiding voor Mans Jansen PAøMBJ

Mans Jansen PAøMBJ

Fotografie: Guy Ackermans

Op maandag 26 april 2021 werd Mans Jansen PAøMBJ in Wageningen tot zijn grote verrassing onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Met een smoes werd Mans naar de Grote Kerk op de Markt in Wageningen geleid.

Lees meer

Antennestroom

Update bouwbeschrijving antennestroom indicator

Antennestroom Indicator (coax en open lijn)

Antennestroom Indicator open lineEen knutselproject van Mans Jansen PA0MBJ geïnspireerd door een vroeger ontwerp van Kees Wagenmakers PA0LL (SK). Optische indicatie d.m.v. LEDs van de antennestroom die door de coaxkabel of ladderlijn loopt. Standaard ontwerp is geschikt voor 100W. Ook gemakkelijk aan te passen voor QRP- of hogere vermogens.

Lees meer

5T2KW DXpeditie Mauritanië

5T2KW DXpeditie Mauritanië door Evert PA2KW

5T2KW DXpeditie MauritaniëVan 9 tot 15 april is Evert PA2KW op DXpeditie vanuit Mauritanië actief als 5T2KW. Het is de eerste micro expeditie van Evert met als doel ervaring op te doen met de andere kant van het DX jagen.

Lees meer

BiasT actieve antenne

Actieve antenne knutselproject

Actieve antenneDe actieve antenne is een knutselproject van de VERON afdeling Wageningen en de VRZA afdeling Zuid-Veluwe. Mans PA0MBJ heeft een variatie gemaakt op het ontwerp van DL4ZAO, welk afstamt van het oerontwerp van Roelof Bakker PA0RDT.

Lees meer

3 januari 2012 – Nieuwjaarsbijeenkomst – Project TESTA

Traditionele Nieuwjaarbijeenkomst met:

•    Nieuwjaarswensen met verwarmende drankjes
•    Lezing “Project TESTA, antenne analyzer” door Thijs PE1JNT.

Fred PA0FVH

18 oktober 2011 – VRZA en Veron afdelingen doen het samen

De geplande bijeenkomst op 18 oktober 2011 van de VRZA samen met de Veron op het adres van de VRZA in Ede is uitstekend bezocht. Op het drukste moment waren we met ruim dertig personen. Een flink aantal Veron leden was naar Ede gekomen om de avond bij te wonen en, voor zover we elkaar niet kenden, nader kennis te maken. Natuurlijk stond “meten is weten”, het onderwerp van de avond, voorop maar men wist elkaar ook zonder de meetapparatuur goed te vinden. Diverse amateurs hadden apparatuur meegenomen die ze wel eens op de pijnbank wilden leggen om nu eindelijk eens te weten waar hun apparatuur toe in staat was. Of dat nu ging om de gevoeligheid bij de ontvangst of de nauwkeurigheid van de frequentie, of het uitgestuurde vermogen, het kon allemaal gemeten worden. Robert PA1RK had daarvoor een arsenaal aan meetapparatuur meegenomen wat varieerde van een eenvoudige veldsterktemeter tot aan een volledig uitgeruste spectrum analyzer en een True RMS meter. Zelfs een dummy-load van 1 kW ontbrak niet. Kortom, aan het meeste kon worden gemeten en ik vrees dat Robert geen tijd heeft gehad om rustig koffie te drinken. Anderen maakten gebruik van deze avond voor een uitgebreid onderling QSO en daar was ook alle gelegenheid voor natuurlijk De avond was tenslotte bedoeld om de onderlinge banden te versterken. Het was gezellig en de stemming zat er goed in. Aangezien een aantal amateurs van beide afdelingen meedoen met het Antenne Analyzer bouwproject zijn ook daar nog wat mededelingen over gedaan. Het enthousiasme voor dit project is dermate groot dat zich spontaan nog amateurs aanmeldden om deel te nemen. Het totaal aantal bouwers ligt nu rond de 15 personen.

Samenwerking
Beide besturen waren aan het einde van de avond dan ook zeer tevreden over de opkomst en het verloop van de avond. Volgend jaar maart gaat de VRZA afd. Zuid-Veluwe op bezoek bij de Veron in Wageningen voor eenzelfde gezamenlijke avond. Waar elders in het land al meer VRZA/Veron vrijages plaatsvinden gaat dat wellicht in de naaste toekomst ook vaker bij beide afdelingen voordoen en waarom ook niet. We bedrijven dezelfde hobby, dus waarom dat dan niet samen doen!
Op termijn vrees ik dat het draagvlak voor twee onafhankelijke verenigingen door de vergrijzing en de zeer geringe aanwas niet meer voldoende zal zijn zodat beide verenigingen wel samen moeten gaan om onze belangen naar buiten toe te behartigen. Het kan natuurlijk ook zijn dat er een volledig nieuwe vereniging moet worden opgericht om deze belangen te behartigen zodat “oud zeer” tussen beide verenigingen verdwijnt. Ik weet er al een naam voor: VZN, de Verenigde Zendamateurs Nederland. Het zou hoog tijd worden.

Foto’s

Wolter Nijmeijer, PA5WN
Waarnemend voorzitter VRZA afdeling “Zuid-Veluwe”