13 maart 2018 – Lezing Spoetnik door Peter PA0PJE

Lezing Spoetnik door Peter PA0PJEOp dinsdag 13 maart was zoals gebruikelijk vanaf 19:30 uur de zaal open voor belangstellenden van de geplande lezing. We zijn begonnen met een aantal korte mededelingen door de voorzitters van beide afdelingen waarin naast een aantal specifieke VRZA en VERON mededelingen ook eventjes kort werd ingegaan op de afwezigheid van Rikus PD0IAZ.

Rikus heeft korte tijd in het ziekenhuis doorgebracht en knapt nu weer aardig op. Rikus wij wensen je van harte beterschap en hopen dat je weer snel op de afdelings- avonden mag verschijnen.

Na de mededelingen weer gestart met een interessante lezing gehad die verzorgd werd door Peter Eijlander PA0PJE. Peter ging diep in op de historie van de lancering van de eerste kunstmaan of satelliet genaamd ‘Spoetnik’ of zoals Peter ook wel vertelde het is Russisch voor metgezel. Peter vertelde met veel enthousiasme de werking van de apparatuur aan boord van deze metgezel en over de moeilijkheden die hij had tijdens het ontdekken van de gebruikte componenten. Door het enthousiasme waarmee Peter vertelde zijn we iets later dan gebruikelijk met de pauze begonnen waarin we naast wat te drinken ook alvast een aantal vragen konden stellen over het eerste gedeelte van de lezing. Na de pauze heeft Peter het resterende deel van zijn lezing afgemaakt en konden vragen gesteld worden. Als laatste had Peter nog een prachtig filmpje over een uitbarsting op de zon die versneld werd afgespeeld. De uitbarsting van de klasse 4 zonnevlam leverde mooie beelden op. Na nog een poos te hebben nagepraat was de tijd aangebroken om huiswaarts te keren met de opgedane kennis.

Coen PF1A